Άγιοι προστάτες των παιδιών και των εγκύων

Το συναξάρι της Ορθόδοξης αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας είναι γεμάτο από ονόματα Αγίων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θεωρούνται προστάτες των παιδιών, του τοκετού και της εγκυμοσύνης.

Εν αρχή βέβαια είναι η Αγιοτέρα των μορφών, η Παναγία, στο πρόσωπο της οποίας συνοψίζεται το αγαθό της μητρότητας και της φροντίδας των παιδιών. Εκατοντάδες είναι τα προσωνύμια που της έχουν δοθεί, τα πιο συγκινητικά όμως είναι αυτά που αναφέρονται στη στάση της απέναντι στον Υιό της. Γλυκοφιλούσα, Βρεφοκρατούσα, Θρηνούσα και πολλά άλλα είναι τα προσωνύμια αυτά που στην ουσία περιγράφουν την ίδια τη μητρότητα με τα πιο τρυφερά λόγια.

Ο Άγιος Στυλιανός

Κορυφαία μορφή της Ορθοδοξίας για την προστασία των παιδιών θεωρείται στην αγιολογία ο Άγιος Στυλιανός, ο οποίος θεωρείται ειδικότερα προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Δεν είναι τυχαίο που διάφορα ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία δραστηριοποιούνται στη φροντίδα βρεφών σε όλη την Ελλάδα, φέρουν το όνομα του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια του βίου του, οι προσευχές του είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση βρεφών που είχαν πρόβλημα υγείας και ως εκ τούτου, θεωρείται προστάτης τους. Στην εικονογραφία, παρουσιάζεται άλλωστε κρατώντας στα χέρια του ένα μωρό στα σπάργανα.

Θεραπευτές των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από διάφορες κακώσεις θεωρούνται οι Άγιοι Ιουλίττα και Κήρυκος. Μητέρα και γιος διώχτηκαν για τη χριστιανική τους πίστη επί εποχής Διοκλητιανού και στο τέλος συνελήφθησαν. Ο τρίχρονος Κήρυκος βρήκε τραγικό θάνατο από κακώσεις που επήλθαν όταν τον πέταξαν στο δάπεδο. Η μητέρα του Ιουλίττα αποκεφαλίστηκε στη συνέχεια, κατόπιν βασανιστηρίων.

Προστάτης της ιερής διαδικασίας του τοκετού θεωρείται ο Άγιος Ελευθέριος. Με μεγάλο ιεραποστολικό έργο, ο Άγιος Ελευθέριος βασανίστηκε πολλαπλά πριν αποκεφαλιστεί, ενώ θρυλική είναι η περιγραφή σύμφωνα με την οποία, πριν τον θάνατό του, ρίχτηκε σε αρένα με άγρια θηρία, τα οποία όμως ούτε καν τον πλησίασαν. Οι έγκυες γυναίκες απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας τον επικαλούνται για έναν καλό τοκετό. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου.