Η Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυρας

Αγαπημένη Αγία για τις μητέρεςκαι τα παιδιά, αγαπημένη Αγία όλων, η Αγία Μαρίνα έχει το προσωνύμιο “Μεγαλομάρτυς”. Και ποιο άλλο προσωνύμιο θα της ταίριαζε καλύτερα, καθώς θανατώθηκε λόγω της πίστης της στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, αφού προηγουμένως την είχε απαρνηθεί ο ίδιος της ο πατέρας.

Γεννήθηκε στην Πισιδία της Αντιόχειας, το 3ο αιώνα μ.Χ., αλλά λίγο μετά τη γέννησή της, έχασε τη μητέρα της. Ο πατέρας της ήταν ιερέας ειδωλολατρών και μόλις έμαθε ότι η κόρη του σε ηλικία 15 ετών ήταν ήδη Χριστιανή και αποφασισμένη να μαρτυρήσει για την πίστη της, την αρνήθηκε.

Εκείνη την εποχή, έπαρχος της Αντιόχειας ήταν ο Ολύμβριος, ο οποίος ακούγοντας για την έντονη προσηλυτιστική της δράση, έδωσε εντολή να συλλάβουν το νεαρό κορίτσι και να το βασανίσουν, προκειμένου όχι μόνο να αλλαξοπιστήσει, αλλά και για να γίνει σύντροφός του. Με μια επιμονή που θα θαύμαζαν ακόμη και οι πιο λαμπροί πατέρες της Εκκλησίας, η 15χρονη Μαρίνα αρνήθηκε να ενδώσει, αν και υπέμενε επί μέρες φρικτά μαρτύρια που δοκίμασαν τις σωματικές και ψυχικές αντοχές της.

Θαύμα επαναλαμβανόμενο

Όταν μάλιστα μετά από μερόνυχτα δοκιμασιών και σκληρών βασανιστηρίων, εμφανίστηκε μία μέρα ενώπιον του Έπαρχου, χωρίς γρατσουνιά, έκπληκτοι την άκουσαν να λέει ότι τη θεράπευσε ο Χριστός. Το θαύμα αυτό – που σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες επαναλαμβανόταν για πολλές μέρες – έκανε χιλιάδες άλλους να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη.

Ήταν τόσο το μένος του Έπαρχου εις βάρος της που διέταξε να θανατωθούν χιλιάδες άλλοι Χριστιανοί της Πισιδίας, μία μέρα πριν διατάξει τον αποκεφαλισμό και της ίδιας, στις 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη της. Για την Καθολική Εκκλησία εορτάζεται λίγες μέρες μετά και είναι γνωστή ως Παρθενομάρτυς Μαργαρίτα.

Η Αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών, και μάλιστα των πιο φιλάσθενων, ίσως επειδή η ίδια μαρτύρησε στην παιδική της ηλικία. Θεωρείται κατ’ επέκταση ότι προστατεύει επίσης τις εγκύους αλλά και τον τοκετό.