Η Αγία Παρασκευή, η οσιομάρτυρας

Μία από τις πιο λαοφιλείς Αγίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που γεννήθηκε και έδρασε στη Ρώμη των ειδωλολατρών αυτοκρατόρων του 2ου αιώνα μ.Χ., είναι η Αγία Παρασκευή, που με τον βίο της αποτελεί υπόδειγμα πίστης και προσήλωσης στον Λόγο Του Θεού.

Σήμερα δεν υπάρχει τόπος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που να μην έχει έναν ναό προς τιμή της, ένα παρεκκλήσι όπου ο πιστός ανάβει ένα κερί στη μνήμη της. Τάματα και αφιερώματα, προσευχές και επικλήσεις από ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, κάθε εθνότητας, έχουν αποδέκτη την Αγία Παρασκευή.

Η ζωή της Αγίας Παρασκευής αλλά και οι δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε για τη χριστιανική της πίστη σημαδεύονται από θαύματα. Μεγαλωμένη με τις Γραφές, η νεαρή Παρασκευή μένει ορφανή στα είκοσί της χρόνια. Διαθέτει πλέον μια πολύ μεγάλη περιουσία που της άφησαν οι γονείς της, η οποία θα της επέτρεπε να περάσει άνετα το υπόλοιπο της ζωής της. Κι όμως. Αυτό που έκανε αμέσως ήταν να μοιράσει αυτή τη σεβαστή περιουσία της στους φτωχούς και τους απόρους, ενώ η ίδια επιδόθηκε στο ιεραποστολικό έργο κηρύττοντας στη Ρώμη τον Χριστιανισμό.

Προστάτιδα των ματιών

Ο αυτοκράτορας Αντωνίνος διέταξε να τη συλλάβουν και να τη θανατώσουν, αφού αρνιόταν πεισματικά να γίνει ειδωλολάτρισσα. Την έβαλαν μάλιστα σε ένα καζάνι με καυτό λάδι, αλλά, ως εκ θαύματος, αυτή δεν έπαθε το παραμικρό. Όταν μάλιστα ο ίδιος ο Αντωνίνος πλησίασε το καζάνι ώστε να διαπιστώσει από μόνος του αν πράγματι το λάδι καίει, το λάδι κατέκαψε εκείνη τη στιγμή τα μάτια του με αποτέλεσμα να μείνει τυφλός.

Η Αγία Παρασκευή δεν δίστασε στιγμή. Προσευχόμενη βαθιά, ακόμη και υπέρ αυτού που ήθελε να τη θανατώσει, του αυτοκράτορα Αντωνίνου, πέτυχε τη θεραπεία του. Ο αυτοκράτορας με βαθύτατη ευγνωμοσύνη την άφησε ελεύθερη να συνεχίσει το έργο της. Λίγο αργότερα, όμως, ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος διέταξε εκ νέου το θάνατό της αυτή τη φορά δι’ αποκεφαλισμού.

Η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου.