Καλώς ήλθατε στο euart.gr

Σε μια εποχή “μπερδεμένη” με κύρια χαρακτηριστικά της την υπερκατανάλωση, τον ατομισμό, τον εύκολο πλουτισμό, την επικράτηση του “εγώ” έναντι του “εμείς” και τη μοναξιά, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη οι άνθρωποι να στραφούν σε μια άλλη κατεύθυνση, που θα τους κάνει σαφώς πιο ευτυχισμένους.

Ο δρόμος για την ευτυχία δε μπορεί παρά να αποτελέσει θέμα διαρκούς εσωτερικής αναζήτησης. Η έμφαση σε αξίες που δίνουν νόημα στην καθημερινότητα και οδηγούν στην περαιτέρω εξέλιξη του “εγώ” μέσα από το κοινό “εμείς” βοηθούν στην αναζήτηση αυτή και κάνουν πιο ευδιάκριτη την πορεία των ανθρώπων προς την αυτογνωσία, την πνευματική πλήρωση και ικανοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η ανάδειξη ανθρώπων που μπόρεσαν να ξεπεράσουν, με τον βίο και τις πράξεις τους, την ανθρώπινη υπόστασή τους, αναζητώντας τον Θεό.

Οι πνευματικές μορφές του παρελθόντος, αλλά και της πιο σύγχρονης εποχής, αποτελούν απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν σε ένα ανώτερο βαθμό πληρότητας και να αισθανθούν πραγματικά ευτυχισμένοι, ακόμη και χωρίς υλικά αγαθά και επίγειες απολαύσεις.

Η αγιογραφία

Από τους πρώτες αιώνες μετά τη Γέννηση του Χριστού μέχρι σήμερα, άνθρωποι και των δύο φύλων, με διαφορετικές ηλικίες και ανεξαιρέτως καταγωγής, δεν δίστασαν να φτάσουν ακόμη και στην αυτοθυσία και στον θάνατο, προκειμένου να μην απαρνηθούν αυτό που τους έκανε περισσότερο ευτυχισμένους και πλήρεις: την πίστη τους στον Θείο Λόγο.

Η Αγία Παρασκευή, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Ραφαήλ, ο Άγιος Νικόλαος είναι μόλις ελάχιστα από τα αναρίθμητα παραδείγματα ανθρώπων που βασανίστηκαν για την πίστη τους, χωρίς ούτε στιγμή να σκεφτούν να την προδώσουν.

Στη σύγχρονη εποχή, βασανιστήρια και θρησκευτικές διώξεις μπορεί να μην υπάρχουν πλέον στον βαθμό που υπήρχαν στο παρελθόν. Σήμερα, όμως, οι πειρασμοί κατά της πίστης είναι σαφώς διαφορετικοί και σίγουρα πιο ύπουλοι.

Ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Νεκτάριος και άλλες πνευματικές μορφές που ανακηρύχθηκαν Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήρθαν να αποδείξουν ότι η πίστη στο Θεό παραμένει διαχρονικά ο καλύτερος δρόμος για την υπέρτατη πλήρωση και ευτυχία.