Μαρία Μυρτιδιώτισσα: Η εφοπλίστρια που έγινε μοναχή

Στη σύγχρονη εποχή του φαινομενικού πλούτου και των υλικών αγαθών, η επιμονή στις αξίες της χριστιανικής πίστης αποδεικνύεται συχνά δύσκολη υπόθεση. Η αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης και της τήρησης των Λόγων της Αγάπης συχνά εγκαταλείπονται στην καθημερινή προσπάθεια για απόκτηση ολοένα και περισσότερων υλικών ανέσεων.

Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που αποτελούν φάρους πνευματικότητας και προσήλωσης στις χριστιανικές αξίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μοναχής Μαρίας Μυρτιδιώτισσας, ιδρύτριας και ηγουμένης μέχρι τον θάνατό της το 2005, της μονής του Ευαγγελισμού της Παναγίας στις Οινούσσες της Χίου.

Λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για την κατά κόσμο Κατίγκω Λαιμού, κόρη εφοπλιστή, γέννημα θρέμμα των Οινουσσών. Πώς θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι αυτό το κορίτσι, το μεγαλωμένο με όλες τις ανέσεις και μορφωμένο στα καλύτερα σχολεία, θα μπορούσε να στρέψει την πλάτη της σε όλα αυτά τα υλικά αγαθά που αφειδώς η τύχη της προσέφερε;

Η Μονή στις Οινούσσες

Κι όμως, από μικρή ακόμη ηλικία, φάνηκε η μεγάλη της αγάπη για την χριστιανική πίστη. Σε ηλικία 20 ετών παντρεύεται τον επίσης εφοπλιστή Πανάγο Πατέρα, ο οποίος χαρακτηριζόταν επίσης από τη βαθιά πίστη του. Το ζεύγος και τα τρία παιδιά τους ζούσαν χριστιανικά και με έντονο φιλανθρωπικό έργο.

Ωστόσο, η επάρατη νόσος ήρθε να ταράξει τη ζωή τους αφού προσέβαλε στην αρχή τον πατέρα και κατόπιν τη μικρή τους κόρη Ειρήνη, η οποία έμελλε να πεθάνει πολύ πιο γρήγορα από τον πατέρα της, έχοντας προλάβει να γίνει μοναχή. Το θλιβερό γεγονός ήταν η αιτία για να ανεγείρουν το μοναστήρι της Παναγίας στις Οινούσσες.

Λίγα χρόνια αργότερα, στο μοναστήρι αυτό θα γινόταν ηγουμένη η Μαρία Μυρτιδιώτισσα, η άλλοτε εφοπλίστρια Κατίγκω Πανάγου, που είχε γίνει πια μοναχή, παρά τις απίστευτες δοκιμασίες που πέρασε, αφού στη συνέχεια πέθαναν τόσο ο σύζυγός της όσο και τα άλλα δύο της παιδιά. Τίποτα όμως δεν φάνηκε να την πτοεί.

Αντίθετα, με περισσότερη ευλάβεια και πίστη, συνέχισε το φιλανθρωπικό της έργο και τις δωρεές μέχρι το τέλος της ζωής της.