Οι Άγιοι Ισίδωροι στον Λυκαβηττό

Με πίστη βαθιά και με κατάνυξη αξιοσημείωτη, χιλιάδες πιστοί προσέρχονται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων στη δυτική πλευρά του Λυκαβηττού, στην Αθήνα. Η ομορφιά του τοπίου και η απίστευτη ηρεμία δεν είναι τα μόνα που μαγεύουν τους επισκέπτες. Αυτό που τους ελκύει ιδιαίτερα είναι η αίσθηση της Θείας Χάρης που πλανάται στον χώρο, όπως τουλάχιστον περιγράφουν πολλοί πιστοί.

Κάποιοι μιλούν για θαύμα που τελείται συχνά στο λιτό και απέριττο εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων που για τους Αθηναίους είναι γνωστό ως Άγιος Σιδερέας του Λυκαβηττού.

Ο ιερέας της εκκλησίας, ο πατέρας Δημήτριος, σταυρώνει με τον Σταυρό τους πιστούς, που υπομονετικά περιμένουν να έρθει η σειρά τους, ενώ πολλοί πιστοί από άλλα μέρη της Γης ρωτούν πότε σταυρώνει ο ιερέας, πότε μπορούν και οι ίδιοι να παραβρεθούν, πώς μπορούν να γίνουν και αυτοί κοινωνοί αυτού του Σταυρώματος.

Οι Άγιοι Ισίδωροι

Το λιτό εκκλησάκι μοιάζει κρυμμένο στη σπηλιά του βράχου. Αν και θα περίμενε κανείς κάποια περισσότερη μεγαλοπρέπεια και στολισμό, αφού βρίσκεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της ελληνικής πρωτεύουσας, εντούτοις η απλότητα του χώρου ξαφνιάζει ευχάριστα.

Το εκκλησάκι τιμά τη μνήμη των Αγίων Ισιδώρων Χίου και Πηλουσιώτη.

Ο Άγιος Ισίδωρος της Χίου καταγόταν από την Αλεξάνδρεια αλλά έζησε με τον πατέρα του στη Χίο όπου και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Παρά τις παρακλήσεις του πατέρα του και τα βασανιστήρια που υπέστη από τους Ρωμαίους εκείνη την εποχή, δεν αρνήθηκε ποτέ την πίστη του. Αποκεφαλίστηκε το 250 μετά Χριστόν στις 14 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του.

Ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης, μοναχός εξ Αιγύπτου, έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί άοκνα τη Χριστιανοσύνη. “Όπλα” του ήταν η μεγάλη του μόρφωση και η έφεσή του στη γραφή, χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν να συγγράψει χιλιάδες επιστολές, νουθετώντας πνευματικά τους Χριστιανούς και παρεμβαίνοντας σε κρίσιμα θέματα της πίστης. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.