Οι προστάτες Άγιοι των επαγγελματιών

Δύναμη και κουράγιο να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους ζητούν καθημερινά εργαζόμενοι κάθε κλάδου από τον αντίστοιχο προστάτη Άγιο κάθε επαγγέλματος.

Έτσι, οι οφθαλμίατροι ζητούν την εγρήγορση της Αγίας Παρασκευής, οι αρτοποιοί προσεύχονται στον Προφήτη Ηλία, οι οδηγοί και γενικότερα οι ταξιδευτές κάνουν τον σταυρό τους στον Άγιο Χριστόφορο, ο οποίος άλλωστε απεικονίζεται από τους εικονογράφους να κουβαλά στους ώμους του ένα παιδί και να το μεταφέρει πάνω από έναν χείμαρρο.

Αντίστοιχα, ο Άγιος Τρύφωνας με την άμπελο θεωρείται προστάτης των γεωργών και ο Άγιος Μάμας είναι ο Άγιος των βοσκών.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά Αγίων

Πολύ συχνά, προστάτες Άγιοι απεικονίζονται από τους εικονογράφους με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο τους συνδέει με το αντίστοιχο επάγγελμα το οποίο προστατεύουν. Είναι, για παράδειγμα, ιδιαίτερα οικεία η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που κρατά ένα ζευγάρι μάτια, ενώ και ο Άγιος Βαλεντίνος μπορεί να μην είναι προστάτης κάποιας συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας, πάντρευε όμως κρυφά ερωτευμένα ζευγάρια.

Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, όπως μαρτυρά το συναξάρι, ο ίδιος ο βίος των Αγίων περιλαμβάνει κάποιο περιστατικό, κάποια “περιπέτεια”, κάποια παραβολή που παραπέμπει στους επαγγελματίες τους οποίους ο κάθε Άγιος έχει υπό τη σκέπη του.

Ποιος μπορεί να μη συνδέσει, για παράδειγμα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο με την κατηγορία των αιχμαλώτων πολέμου, αφού κι ο ίδιος σε κάποια στιγμή του πολυτάραχου βίου του υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου, μαρτυρώντας για την πίστη του;

Η Αγία Ελένη, η αγαπημένη Αγία Ορθοδόξων και Καθολικών, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, έχει συνδεθεί με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Γιατί, όμως, θεωρείται προστάτιδα των σιδηρουργών; Γιατί, λέγεται ότι μαζί με τον Τίμιο Σταυρό, εντόπισε και τα σιδερένια καρφιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη Σταύρωση του Χριστού. Άλλωστε, στις 6 Μαρτίου κάθε χρόνο τιμάται από την Εκκλησία το γεγονός της εύρεσης των Ήλων από την Αγία Ελένη, χαρακτηριστικό που της προσέδωσε την ιδιότητα της προστάτιδας Αγίας των σιδηρουργών, οι οποίοι τιμούν τη μνήμη της.