Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

Αν και με ονοματεπώνυμο, κάτι που δεν συνηθίζεται στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ιάκωβος Τσαλίκης αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι οι Άγιοι δεν προέρχονται μόνο από το απώτερο παρελθόν.

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ήταν ένας… γήινος Άγιος. Πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να τον χαρακτηρίσει πιο εύστοχα, αν μελετήσει τα λόγια που έλεγε στους πιστούς που έσπευδαν να τον συμβουλευτούν. Μάλιστα, συχνά τους απαντούσε πριν ακόμη αυτοί αρχίσουν να του μιλούν για το πρόβλημά τους, ενώ ήταν ιδιαίτερα συχνές οι φορές που τους ζητούσε εκ των προτέρων συγγνώμη επειδή θα τους προβλημάτιζε με αυτά που θα τους έλεγε! Συχνά χρησιμοποιούσε παραβολές και ιστορίες από τη ζωή του, οι οποίες όμως “έκρυβαν” διδάγματα για αυτούς που τον άκουγαν.

“Μη με ντροπιάσεις”

Γεννημένος στη Μικρά Ασία το 1920, ο Άγιος Ιάκωβος έζησε όλη την ταλαιπωρία των Ελλήνων που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους. Βρέθηκε λοιπόν στην Εύβοια, η οποία θα γινόταν ο τόπος που θα περνούσε όλη του τη ζωή. Η φτώχεια και οι κακουχίες που αντιμετώπισε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του είχαν ως αποτέλεσμα ο ίδιος να καθυστερήσει να κάνει αυτό για το οποίο από μικρός γνώριζε πως ήταν ταγμένος: να υπηρετήσει τον Θεό. Άλλωστε, οι μαρτυρίες συμφωνούν ότι ενώ ήταν μικρός, είχε δει την Αγία Παρασκευή έξω από ένα παρεκκλήσι της στο χωριό του στην Εύβοια και ήταν σίγουρος για τη μετέπειτα πορεία του.

Σε ηλικία 31 ετών, αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχισμό στη Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, την οποία κυριολεκτικά “αναβίωσε”, αφού όταν πήγε η Μονή ήταν μισοερειπωμένη. Μαρτυρίες λένε ότι ο ίδιος μιλούσε απευθείας με τον Όσιο Δαυίδ, τόσο που όταν κάποτε χωριανοί ζήτησαν την εικόνα του Οσίου για να καταπολεμήσουν την παρατεταμένη ανομβρία που κατέστρεφε τα σπαρτά τους, ακούστηκε ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης να ζητά από τον Όσιο Δαυίδ να μπουμπουνίσει και να μην τον ντροπιάσει!

Επί χρόνια, υπέφερε από αρκετές ασθένειες, που τελικά τον οδήγησαν στον θάνατο το 1991. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 22 Νοεμβρίου.