Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός

Με καταγωγή από την Αμμόχωστο της Κύπρου, ο Άγιος Σπυρίδων έμαθε να αγαπά τον Θεό από παιδί και του άρεσε πολύ να προσεύχεται. Όντας βοσκός συνήθιζε να διαβάζει ιερά κείμενα τα οποία κατανοούσε καλύτερα στην ησυχία και τη γαλήνη της φύσης. Συχνά μάλιστα αισθανόταν να συνομιλεί με τον Θεό.

Ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του και η συμπόνοια του για τους ανθρώπους που έγινε στη συνέχεια ιερέας, κηρύσσοντας με παρρησία τον Λόγο του Θεού και προσπαθώντας να φέρει ολοένα και περισσότερους στον δρόμο Του. Έδινε μεγάλη σημασία στη μετάνοια και την προσευχή και δεν ήθελε κανένας άνθρωπος να στερηθεί τις δυνατότητες που δίνει η πίστη.

Ο ζήλος και η συμπόνοια του για τον συνάνθρωπο ήταν τέτοια, που, ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα να κάνει θαύματα. Πράγματι, ο βίος του είναι γεμάτος ιστορίες θαυμάτων από τότε που ήταν απλός ιερέας αλλά και μετέπειτα που έγινε επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας τιμάται από την Ρωμαιοκαθολική και από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η τελευταία τον τιμά στις 12 Δεκεμβρίου ημέρα του θανάτου του το 348 μ.Χ. Το σκήνωμά του φυλασσόταν αρχικά στην Κύπρο και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την άλωση της Πόλης, όμως, το 1453 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα όπου και φυλάσσεται έως σήμερα.

Στην Κέρκυρα

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι προστάτης Άγιος του νησιού των Φαιάκων και οι ντόπιοι λένε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Άγιος έσωσε το νησί. Μία από αυτές ήταν όταν το έσωσε από την πείνα, δύο φορές το έσωσε από πανώλη και μία ακόμη από τη λεηλασία των Τούρκων.

Προς τιμή του Αγίου και των γεγονότων αυτών, εξακολουθούν έως και σήμερα να γίνονται τέσσερις λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου στα καντούνια της Κέρκυρας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Είναι μάλιστα τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με το συγκεκριμένο νησί ο Άγιος Σπυρίδων, που πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι έζησε και μεγαλούργησε υπό τη Σκέπη του Θεού στην Κύπρο.